≡ Menu

SAPS Ibu Bapa – Semakan Keputusan Peperiksaan Sekolah

SAPS Ibu Bapa merupakan salah satu sistem analisis peperiksaan yang diwujudkan oleh kementerian pendidikan malaysia bagi memudahkan ibu bapa memeriksa keputusan peperiksaan kedudukan kelas anak-anak dengan mudah.

Saps Semakan Ibu Bapa 2017

Kini, Ibu bapa atau waris murid sekolah boleh Menyemak keputusan ujian dan peperiksaan anak-anak mereka secara online. Ianya merangkumi peperiksaan seperti Ujian 1, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Ujian 2, Peperiksaan Akhir Tahun, serta peperiksaan percubaan UPSR, PT3 & SPM.

 

Semakan yang dibuat melalu web Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) NKRA akan memaparkan slip keputusan beserta markah peperiksaan pelajar.

Cara Menyemak Keputusan Peperiksaan Secara Online 2017
Sila ikuti langkah-langkah berikut: Klik pautan berikut untuk ke laman web SAPS Untuk

⌛️Pautan Portal Semakan SAPS (Ibu Bapa / Pelajar)
☞ Semakan Ibubapa: Sapsnkra Keputusan Peperiksaan Pelajar
⌛️Pautan Menu Muka Utama Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (Guru)
☞ Key in markah pelajar (guru): NKRA Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah

▶ Masukkan nombor kad pengenalan atau sijil lahir pelajar (tanpa dash “-” atau space).

▶ Pilih samada Sekolah Rendah atau Sekolah Menengah, dan pilih Tahun peperiksaan.

▶ Masukkan kod pengesahan (captcha) seperti tertera.

▶ Klik butang Semak, dan anda akan dibawa ke menu utama seperti paparan di bawah:

▶ Pilih jenis peperiksaan yang ingin disemak, samada Ujian, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Peperiksaan Akhir Tahun, Peperiksaan Percubaan UPSR, PMR/PT3, SPM dan sebagainya.

▶Kemudian klik butang Papar Slip Keputusan untuk menyemak keputusan terperinci ujian/peperiksaan yang dipilih seperti markah, gred, kedudukan dalam kelas/darjah/tingkatan, peratusan dan sebagainya.

▶Klik Papar Markah Peperiksaan untuk menyemak analisa keputusan bagi semua ujian dan peperiksaan bagi tahun yang dipilih.

Video Cara Semak Saps Ibu Bapa


Jika anda ada masalah mahupun sebarang kemusykilan untuk mengakses SAPS Ibu Bapa, anda boleh terus hubungi talian yang tertera di bawah ini:

 

▶ TALIAN SEMENTARA : 012-6497579
▶ Waktu:  Isnin – Jumaat 8:30 pg – 5:00 ptg (kecuali pada cuti umum)
▶ Rehat pada 1:00 ptg – 2:00 ptg
▶ (kecuali hari jumaat 12:15 tengah hari – 2:45 petang)

 

Selamat membuat semakan peperiksaan SAPS Ibu Bapa kepada anda.

sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php

Recent search terms:

  • saps ibu bapa
  • SAPS IBUBAPA
  • SAPS
  • saps ibu bapa 2017
  • saps semakan ibu bapa
  • semakan ibu bapa
  • saps semakan ibu bapa 2017
  • saps peperiksaan
  • saps ibu bapa kedudukan kelas 2017
  • saps ibubapa 2017
{ 8 comments… add one }
  • Megastar bathriesya June 21, 2017, 10:41 am

    Tengok keputusan

  • jam tangan dinding June 30, 2017, 10:58 am

    Good write-up, I am normal visitor of one’s web site, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  • SAPS June 30, 2017, 9:30 pm

    Senang nak semak keputusan peperiksaan lepas ni guna SAPS Ibu Bapa ni. Website ni pun tak berat macam website lain. Thanks admin sudi share.

  • yx July 5, 2017, 7:52 am

    how to search the mark?

  • chenrun July 5, 2017, 7:53 am

    How to search my mark?

  • borvest inkral July 14, 2017, 9:42 am

    Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it.

  • Junaidah July 20, 2017, 2:32 pm

    Snang bla ada saps…x pyah nk gi skolah ambik kputusan…

  • Wan Syahida July 21, 2017, 8:17 am

    Wah.. senangnya nak check results anak-anak dengan sistem ni.

Leave a Comment

Send this to friend