Cara Mohon Bantuan Pembelian Telefon RM300 Untuk Isi Rumah

Subsidi Pembelian Telefon RM300 (PEMERKASA)

Kerajaan menambah subsidi pembelian telefon pintar atau peranti baharu daripada RM180 dalam Belanjawan 2021 kepada RM300 di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa).

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, subsidi itu disediakan untuk semua penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) bagi merapatkan jurang digital golongan B40 dan menyokong agenda pendigitalan negara.

“Jika Belanjawan 2021 telah diumumkan subsidi pembelian telefon pintar sebanyak 180 kepada semua penerima BPR, sukacita diumumkan tambah baik subsidi ini kepada RM300.

“Khusus untuk isi rumah yang mempunyai anak bersekolah bagi pembelian telefon pintar atau peranti baharu. Oleh itu, peruntukan program ini akan ditingkatkan kepada RM2 bilion dan akan dilancarkan pada awal Mei nanti.

“Saya menyeru syarikat telekomunikasi supaya menawarkan pakej internet mampu milik dan meneruskan kuota tambahan,” katanya dalam siaran langsung pengumuman khas Pemerkasa pada Rabu.

Baca Juga : Cara Mohon Bantuan RM500 Untuk B40 PEMERKASA

SUBSIDI PEMBELIAN TELEFON PINTAR RM300
Bantuan RM300 ini akan diterima oleh lapan juta dari golongan B40 dalam bentuk kredit telekomunikasi. Bantuan ini boleh digunakan sebagai pembelian telefon pintar baru atau pembelian peranti baru.
Perdana Menteri juga menyeru syarikat telekomunikasi supaya menawarkan pakej internet mampu milik dan meneruskan kuota tambahan

KATEGORI YANG LAYAK
Di bawah pakej PEMERKASA, kerajaan akan memberikan RM300 khusus untuk

  • Isi rumah yang mempunyai anak bersekolah

TARIKH BANTUAN RM300
Program subsidi ini dijangka akan dilancarkan pada awal bulan Mei 2021

Individu dan isi rumah yang layak boleh memohon bantuan ini bernilai RM300. Setiap maklumat atau permohonan mengenai bantuan RM300 ini akan dikemaskini dalam masa terdekat.

Advertisement


3 Pingbacks

Leave a Comment